Obliba šampaňského (Champagne, Prosecco, Cava, Crémant, Franciacorta apod.) v celém světě neustále stoupá, což dokládá i statistika, dle které se mezi lety 2002 a 2018 celosvětová spotřeba šumivých vín zvýšila o cca 57 %. Tak tomu je i v České republice, kdy každý rok se spotřeba šumivých a perlivých vín neustále navyšuje. Tomu odpovídá i neustále narůstající počet moravských a českých vinařství, která ve své nabídce sekty a moravské "prosecco" nabízejí. I tak jsme stále pozadu za světem, co se spotřeby sektů a perlivých vín týče. Přitom tradice výroby sektů u nás sahá až do 70. let 19. století, kdy byly u nás vyrobeny první sekty v Bzenci, na což odkazuje skvělý Sekt 1876 ze Zámeckého vinařství Bzenec, a na Mělníku. 

A náš eshop Pálavská vína samozřejmě nemůže zůstat stranou. Proto i my nabízíme širokou nabídku šumivých a perlivých vín, která jsou u nás často lidově nazývána "šampaňské", "šampáňo", "šampus" či dokonce "šáňo" anebo "bohemka" s odkazem na našeho největšího výrobce sektů Bohemia Sekt.

V této sekci tedy můžete vybírat z naší nabídky moravských šumivých (sektů) a perlivých vín. V nabídce máme zařazeny produkty jak od menších vinařů jako je Vinařství Valihrach, Vinařství Kadrnka, Vinařství Gala, středních vinařů jako je Tanzberg, Mikrosvín, Vinařství Volařík, tak i velkých vinařství jako je Zámecké vinařství Bzenec. V nabídce je i nejdéle nepřetržitě vyráběný sekt na území České republiky od Bohemia Sekt - Sekt Chateau Radyně, který se vyrábí již od roku 1945 a který nabízí výborný poměr kvalita/cena.

Vedle sektů u nás v nabídce naleznete skvělá perlivá vína, moravská "prosecca", z Vinařství Baláž pod označením FreshSecco a Vinařství Sedlák pod označením Frizzanté, která jsou levnější variantou klasických sektů, ale jsou přitom skvěle pitelná. Novinkou jsou perlivá vína v plechu z Vinařství Baláž. Dále nabízíme rovněž jednu specialitu, a tou je Levandulový Švihák, víno z odrůdy Zweigeltrebe s příchutí levandule, který je výraběn ve Vinařství Hlinecký.

Pro Vaši lepší orientaci upřesňujeme rozdíl mezi šumivým (sektem) a perlivým vínem:

Dle vinařského zákona se za perlivé víno označuje  víno, ve kterém je tlak oxidu uhličitého 0,1 - 0,25 MPa. Víno je buď je uměle syceno oxidem uhličitým nebo metodou charmat (technologie výroby šumivého či perlivého vína, kdy druhotné kvašení probíhá v tancích). Takové víno se nesmí označit za šumivé nebo za sekt.

Dle vinařského zákona se za šumivé víno označuje  víno, ve kterém je tlak oxidu uhličitého 0,3 MPa. Druhotné kvašení probíhá buďto v lahvích, metodou charmat nebo transvazální metodou (mix metody kvašení v láhvi a metody charmat).

Dle vinařského zákona se za sekt může označit šumivé víno, jehož základní surovina splňuje podmínky pro jakostní víno a ve kterém je tlak oxidu uhličitého 0,3 MPa.

Rozdělení šumivých vín podle obsahu zbytkového cukru je rovněž určeno vinařským zákonem (v grammech zbytkového cukru v 1 l šumivého vína):

Brut Nature: 0 - 3 gr (cukr nebyl po druhotném kvašení dodán) - v nabídce je naleznete u vinařství Tanzberg

Extra Brut: 0 - 6 gr - v nabídce např. Sekt Chateau Radyně, Sekt Sylvánske zelené z Vinařství Valihrach, Sekt Ryzlink vlašský z Vinařství Kadrnka či Sekt Blanc de blancs z Vinařství Gala

Brut: do 12 gr - v nabídce z Vinařství Volařík, Tanzberg, Vinařství Valihrach, Mikrosvín či Zámecké vinařství Bzenec

Extra Dry (extra sec): 12 - 17 gr

Dry (sec): 17 - 32 gr

Medium Dry (demi sec): 32 gr - 50 gr

Doux (Sweet): nad 50 gr