Muškát moravský a Irsai Oliver jsou velmi oblíbené aromatické bílé odrůdy s muškátovou vůní

Muškát moravský byl vyšlechtěn Ing. Křivánkem ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube, proto se někdy používá název MOPR, což je zkratka obou odrůd, ze kterých Muškát moravský vzniknul. Muškát moravský je nejvíce pěstován na Slovácku (celkem v České repulice je vysazen na cca 460 ha), kde dává skvělá aromatická vína. Tuto odrůdu najdeme i v Čechách (pod názvem MOPR), kde jsou vína této odrůdy vyhlášená, zejména z Žernoseckého vinařství, ale také ve Vinařství Pod Radobýlem a ve vinařství Wilomenna. Tato odrůda je povolena k výrobě  Svatomartinského vína.

Irsai Oliver je původem maďarská odrůda. U nás se pěstuje na cca 100 ha, zejména ve Velkopavlovické oblasti.