Vinařská oblast Morava zahrnuje celkem cca 17.500 ha vinic, které se rozkládají ve čtyřech vinařských podoblastech: Znojemská s vinařským centrem Znojmo, Mikulovská s vinařským centrem Mikulov, Velkopavlovická s vinařskými centry Velké Pavlovice a Velké Bílovice a Slovácká s vinařskými centry Uherské hradiště a Kyjov. Jedná se o cca 96 % vinic na území České republiky. Díky své poloze má Morava výborné podmínky pro pěstování bílých odrůd a výrobu bílých vín, která díky klimatu získávají množství aromatických látek a také mají výraznější kyseliny než vína z jižních států. Klasická červená vína z Moravy mají díky klimatu ovocnější a zemitější charakter, ale díky změně klimatu a nových technologiím a postupům dokáží vinaři na Moravě udělat špičková červená vína. S ohledem na klima také není překvapením, že na prvních pěti místech nejvíce pěstovaných odrůd na Moravě jsou bílé odrůdy (Veltlínské zelené, Muller Thurgau, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Rulandské šedé) a v první desítce pěstovaných odrůd jsou pouze dvě červené odrůdy (Frankovka a Svatovavřinecké). Nicméně každá z podoblastí a jednotlivých lokalit má díky svým lokálním podmínkám, resp. danému "terroir", své oblíbené odrůdy, tak např. na Mikulovsku je to jednoznačně Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené či Rulandské šedé, na Znojemsku je to Ryzlink rýnský, Sauvignon a Veltlínské zelené, na Velkopavlovicku jsou to červené odrůdy, zejména Frankovka, Svatovavřinecké a tam vyšlechtěná odrůda André a konečně na Slovácku je to Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a Rulandské bílé či tam vyšlechtěné odrůdy Muškát moravský a Cabernet moravia.