PŘEDPRODEJ SVATOMARTINSKÁ A MLADÁ VÍNA 2023 - Akce 6 lahví

SVATOMARTINSKÁ A MLADÁ VÍNA JSOU OPĚT PO ROCE ZDE!
Jako každý rok, tak i tento rok vám nabízíme v předprodeji SVATOMARTINSKÁ VÍNA, tentokrát ročníku 2023, doplněná o každoročně vynikající mladá vína z Vinařství Lahofer. Mladá vína, konkrétně Mladý Lahofer 2023 a Mladá Lahoferka 2023, z Vinařství Lahofer jsou již skladem, a tak vám je můžeme dodat ihned. SVATOMARTINSKÁ VÍNA jsou nyní v nabídce formou PŘEDOBJEDNÁVKY, kdy je již nyní s předstihem můžete objednat a my vám je dodáme tak, abyste je mohli na Sv. Martina dne 11.11.2023 otevřít a ochutnat tak první vína ročníku 2023.
V nabídce našeho eshopu Pálavská vína naleznete celkem 9 různých Svatomartinských vín od následujících 4 vinařů: Vinařství Gotberg, Vinařství Mádl - malý vinař, Rodinné vinařství Sedlák a Vinařství Šoman. Odrůdově jsou na našem eshopu zastoupeny veškeré odrůdy povolené k výrobě Svatomartinského vína.
A něco navíc? Samozřejmě ...
V případě nákupu 6 nebo 12 a více lahví stejného vína získáte zvýhodněnou cenu.
Pokud chcete ochutnat různá Svatomartinská vína za zvýhodněnou cenu, tak jsme si pro vás připravili oblíbený cenově zvýhodněný Balíček Svatomartinských vín 2023.
Věříme, že si ze široké nabídky Svatomartinských a mladých vín opravdu vyberete.
Více o Svatomartinských vínech se dozvíte v našem článku zde: Co je Svatomartinské víno?

Mladá Lahoferka rosé 2023 moravské zemské víno polosladké Vinařství Lahofer (zvýhodněný nákup kartony)
674,38 Kč bez DPH

Mladý Lahofer 2023 moravské zemské víno polosuché Vinařství Lahofer
107,44 Kč bez DPH

Mladá Lahoferka rosé 2023 moravské zemské víno polosladké Vinařství Lahofer
115,70 Kč bez DPH

Mladý Lahofer 2023 moravské zemské víno polosuché Vinařství Lahofer (zvýhodněný nákup kartony)
629,75 Kč bez DPH

Veltlínské červené rané 2023 SVATOMARTINSKÉ moravské zemské víno suché Vinařství Mádl
103,31 Kč bez DPH

Muškát moravský 2023 SVATOMARTINSKÉ moravské zemské víno suché Vinařství Gotberg
109,09 Kč bez DPH

Muller Thurgau 2023 SVATOMARTINSKÉ moravské zemské víno suché Vinařství Šoman
109,09 Kč bez DPH

Muller Thurgau 2023 SVATOMARTINSKÉ moravské zemské víno suché Rodinné vinařství Sedlák
109,09 Kč bez DPH

Zweigeltrebe rosé 2023 SVATOMARTINSKÉ moravské zemské víno suché Rodinné vinařství Sedlák
109,09 Kč bez DPH

Zweigeltrebe rosé 2023 SVATOMARTINSKÉ moravské zemské víno suché Vinařství Mádl
103,31 Kč bez DPH

Svatovavřinecké 2023 SVATOMARTINSKÉ moravské zemské víno suché Vinařství Šoman
109,09 Kč bez DPH

Modrý Portugal 2023 SVATOMARTINSKÉ moravské zemské víno suché Rodinné vinařství Sedlák
109,09 Kč bez DPH

Modrý Portugal 2023 SVATOMARTINSKÉ moravské zemské víno suché Vinařství Mádl
103,31 Kč bez DPH
Jaké víno může být označeno jako "SVATOMARTINSKÉ"?
Nejdříve trochu do historie, protože oslavy spojené se Svatomartinským vínem nejsou žádnou novinkou. Tato tradice se totiž datuje až do doby císaře Josefa II. Již tehdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad hutnými pokrmy z pečené husy a koláči.
Vína, která mají být označena jako "Svatomartinské", musí splňovat určitá předem daná kritéria a musí projít nezávislým hodnocením odborné komise. Primárně je možné pod značkou "Svatomartinské" uvést na trh pouze vína z následujících odrůd:
- Bílé víno: Muller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
- Červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
- Růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké
Jednotlivý typ vína je možno vyrobit z každé uvedené odrůdy či z libovolné směsi (cuvée) uvedených dvou odrůd u každého typu. Hrozny na výrobu vína pod značkou „Svatomartinské“ musí být sklizeny v České republice a také zpracování hroznů na víno musí proběhnout v ČR.
Vína musí projít nezávislým hodnocením odborné komise, přičemž hodnocení vzorků bude anonymní (co do označení vzorků). Členové komise znají typ (bílé/ růžové/ červené) a odrůdu (případně označení jako cuvée bez specifikace poměru). Senzorické hodnocení probíhá na počítačovém systém Elwis 100 bodovým systémem. Vyhodnocení výsledků je mediánem, přičemž minimální bodové hodnocení pro uvedení vína pod označením „Svatomartinské“ na trh je 80 bodů (od roku 2019, předtím 78 bodů). Pokud víno v I. kole neuspěje, tak vinař dostává novou možnost hodnocení ve II. kole. Pro opakování senzorického posouzení vzorku je opět minimální bodové hodnocení 80 bodů. Pokud víno dosáhne bodového hodnocení pod 80 bodů i po opakovaném hodnocení, víno nelze povolit na trh pod označením „Svatomartinské“.
Ohledně doby konzumace rozhodně neplatí, že Svatomartinské víno musí být vypito ihned na sv. Martina, ale určitě Vám vydrží minimálně 1/2 roku ve stejné kondici, aniž by ztratilo svoji svěží chuť. Zejména červená Svatomartinská vína vydrží mnohem déle (vlastní zkušenost např. s Svatomartinským Modrým Portugalem 2018, který byl úžasně svěží a pitelný i v roce 2021).
Závazné analytické a senzorické standardy:
Typ |
Alkohol max. *) |
Zbytkový cukr |
Senzorická charakteristika |
Doporučená technologie |
Bílé |
12,5 % obj. |
Suché **) |
Zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2 |
Nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách k zabránění „uvařeného“ charakteru, odkalení, čistá kultura kvasinek. |
Růžové, Klaret |
12,5 % obj. |
Suché **) |
Svěží, ovocitý charakter, pink, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; možný mírný obsah CO2 |
Krátké vyluhování rmutu (2-6 hod.) s okamžitým šetrným lisováním, případně samotok; nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách, odkalení, čistá kultura kvasinek. |
Červené |
13,0 % obj. |
Suché **) |
Příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2 |
Karbonická macerace nebo klasické otevřené či uzavřené kvašení rmutu s následným biologickým odbouráním kyseliny jablečné. |
*) Připouští se tolerance metody dle vinařského zákona, tj. +0,4%
**) = Suché dle vinařského zákona (tj. až do 9 g/l zbytkového cukru při zachování podmínky rozdílu obsahu cukru a kyselin méně než 2 g/l).
Obsah článku byl čerpán ze zdroje: https://www.vinazmoravyvinazcech.cz