Jaké víno může být označeno jako "SVATOMARTINSKÉ"?

Nejdříve trochu do historie, protože oslavy spojené se Svatomartinským vínem nejsou žádnou novinkou. Tato tradice se totiž datuje až do doby císaře Josefa II. Již tehdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad hutnými pokrmy z pečené husy a koláči.

Vína, která mají být označena jako "Svatomartinské", musí splňovat určitá předem daná kritéria a musí projít nezávislým hodnocením odborné komise. Primárně je možné pod značkou "Svatomartinské" uvést na trh pouze vína z následujících odrůd:

  • Bílé víno: Muller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
  • Červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
  • Růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké

Jednotlivý typ vína je možno vyrobit z každé uvedené odrůdy či z libovolné směsi (cuvée) uvedených dvou odrůd u každého typu. Hrozny na výrobu vína pod značkou „Svatomartinské“ musí být sklizeny v České republice a také zpracování hroznů na víno musí proběhnout v ČR.

Vína musí projít nezávislým hodnocením odborné komise, přičemž hodnocení vzorků bude anonymní (co do označení vzorků). Členové komise znají typ (bílé/ růžové/ červené) a odrůdu (případně označení jako cuvée bez specifikace poměru). Senzorické hodnocení probíhá na počítačovém systém Elwis 100 bodovým systémem. Vyhodnocení výsledků je mediánem, přičemž minimální bodové hodnocení pro uvedení vína pod označením „Svatomartinské“ na trh je 80 bodů (od roku 2019, předtím 78 bodů). Pokud víno v I. kole neuspěje, tak vinař dostává novou možnost hodnocení ve II. kole. Pro opakování senzorického posouzení vzorku je opět minimální bodové hodnocení 80 bodů. Pokud víno dosáhne bodového hodnocení pod 80 bodů i po opakovaném hodnocení, víno nelze povolit na trh pod označením „Svatomartinské“.

Ohledně doby konzumace rozhodně neplatí, že Svatomartinské víno musí být vypito ihned na sv. Martina, ale určitě Vám vydrží minimálně 1/2 roku ve stejné kondici, aniž by ztratilo svoji svěží chuť. Zejména červená Svatomartinská vína vydrží mnohem déle (vlastní zkušenost např. s Svatomartinským Modrým Portugalem 2018, který byl úžasně svěží a pitelný i v roce 2021).

Závazné analytické a senzorické standardy:

Typ

Alkohol max. *)

Zbytkový cukr

Senzorická charakteristika

Doporučená technologie

Bílé

12,5  % obj.

Suché **)

Zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2

Nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách k zabránění „uvařeného“ charakteru, odkalení, čistá kultura kvasinek.

Růžové, Klaret

12,5 % obj.

Suché **)

Svěží, ovocitý charakter, pink, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; možný mírný obsah CO2

Krátké vyluhování rmutu (2-6 hod.) s okamžitým šetrným lisováním, případně samotok; nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách, odkalení, čistá kultura kvasinek.

Červené

13,0 % obj.

Suché **)

Příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2

Karbonická macerace nebo klasické otevřené či uzavřené kvašení rmutu s následným biologickým odbouráním kyseliny jablečné.

*) Připouští se tolerance metody dle vinařského zákona, tj. +0,4%

**) = Suché dle vinařského zákona (tj. až do 9 g/l zbytkového cukru při zachování podmínky rozdílu obsahu cukru a kyselin méně než 2 g/l).

Obsah článku byl čerpán ze zdroje: https://www.vinazmoravyvinazcech.cz